четвер, 13 липня 2023 р.

Медіаграмотна розсилка

 

Колеги, уже пролетіло півтора місяця літа. Сподіваємося, що ви знаходите можливість якщо не перепочити, то принаймні хоча б інколи перемикнутися від страшних воєнних подій. Як допомогти собі краще почуватися, коли постійно перебуваєш    в стані стресу й напруження, та якої підтримки потребують діти й підлітки в часи війни — у 97-му випуску медіаграмотної розсилки.

Будь ласка, не забувайте піклуватися про себе, особливо якщо багато допомагаєте іншим. А ми з вами зустрінемося знову наприкінці літа, тому що медіаграмотна розсилка йде на невеликі канікули.  

Корисного читання!
Ментальне здоров’я, за визначенням ВООЗ, — стан добробуту, у якому людина реалізує свої здібності, може протистояти стресам у житті, продуктивно та результативно працювати, а також робити внесок у суспільне життя. Із початком повномасштабної російсько-української війни потреба в підтримці ментального здоров'я стала ще більш актуальною, ніж раніше. Допомогти впоратися зі стресами можуть спеціально розроблені мобільні застосунки, які містять короткі прості вправи на щодень. Розповідаємо про два такі застосунки.  

🔹 BetterMe. Mental Health (IOS Android
BetterMe: Mental Health — це застосунок, у якому зібрали різні техніки самодопомоги. Тут можна знайти й короткі, усього на 2-4 хвилини, дихальні вправи, медитації, поради. Можна скласти план практик на день, які допоможуть покращити концентрацію уваги та поліпшити сон. До речі, перед сном у застосунку можна послухати добірки різних заспокійливих мелодій, звуків природи або уривки з творів сучасних українських письменників та письменниць. 

Нещодавно BetterMe спільно з ГО «Безбар’єрність» з експертною підтримкою ВООЗ в Україні розробили навчальний онлайн-курс «Важливі навички в періоди стресу», він теж доступний у додатку.

🔹 Svitlo (IOS Android)
Застосунок заснувала львівська клінічна психологиня — Надія Браницька. У  цьому застосунку можна пройти тест на рівень тривоги або обрати медитацію за настроєм  у разі потреби. Якщо ви початківець, то можете пройти короткий курс медитації, який є загальнодоступним. Тут також можна обрати різні вправи для зниження тривоги та покращення сну, а ще застосунок надсилатиме вам нагадування у зручний час та зберігатиме статистику практик. Сам застосунок Svitlo безкоштовний,  але доступна і платна розширена передплата з більшою кількістю функцій.
Шановні колеги, від 15 червня 2023 року БАЗА допомоги та підтримки може опинитися в кишені кожного та кожної з охочих. Для цього достатньо мати смартфон та підключення до інтернету. 

Що таке БАЗА?
БАЗА — це мобільний застосунок психологічної підтримки.

Для кого БАЗА?
Застосунок був створений для допомоги ветеранам та ветеранкам, але може бути використаний і цивільними.

За чим звертатися до БАЗИ?    
🔹 за допомогою, як можна стабілізувати свій стан; 
🔹 за інформацією про основи психологічної самодопомоги; 
🔹 за можливістю поставити питання фахівцям\-чиням та знайти корисні контакти. 

Що є в БАЗІ?
🔸 Інструменти — практичні вправи для роботи з емоціями та думками, наслідками контузії, власним тілом.
🔸 Базове — розділ з інформацією про психологічні й фізичні стани, з якими можуть стикатися ветерани/-ки, та як їх можна полегшити.
🔸 Кнопка Стоп — допоможе стабілізувати стан, якщо накриє.
🔸 Обране — розділ, який допоможе зберегти потрібні теми і вправи. Після цього вони будуть доступні офлайн.
🔸 Контакти — розділ, де можна поставити запитання фахівцям/-чиням, знайти корисні контакти та додати свої.

Як потрапити на БАЗУ?
👉 Google Play
 👉 App Store 

Хто створив БАЗУ?
ГО «Вільний Вибір» за підтримки Програми реінтеграції ветеранів, що реалізовує Рада міжнародних наукових досліджень та обмінів — IREX.

ВАЖЛИВО!
БАЗА не панацея, але це шанс краще зрозуміти свої стани та вміти надати собі первинну психологічну допомогу, особливо коли накриває. БАЗА не заміняє консультацію фахівця/-чині.
Це питання постає перед  мільйонами українських батьків. Усі розуміють, що війна впливає на психологічний стан та викликає стрес, і якщо в мережі поширюють багато інформації для дорослих про те, як нормалізувати свій стан, то схожих рекомендацій для дітей та підлітків зустрічаємо значно менше.

ГО Regional Development Office вирішили створити брошури з практичними порадами для батьків від самих підлітків про те, як підтримати дитину під час війни.

Ознайомитися з ними можна за покликаннями нижче:
🔹 практичні поради для батьків;

Для того щоб корисними порадами могли скористатись також люди з вадами зору, брошури було озвучено. Прослухати їх можна за покликанням:
🔸 практичні поради батькам;
🔸 практичні поради від підлітка

Матеріали проєкту

Нагадуємо: усі учасники/-ці проєкту мають постійний доступ до всіх матеріалів проєкту в електронному вигляді, що розміщені на Google-диску. Для того, щоб вам було зручніше в них орієнтуватись, ми створили документ з описом структури та категорій матеріалів і, звичайно, покликаннями на відповідні теки. Будь ласка, збережіть собі посилання на нього.

Немає коментарів:

Дописати коментар