пʼятниця, 31 травня 2024 р.

 

Медіаграмотна розсилка


Вітаємо, шановні учасники та учасниці проєкту! 

Секрет популярності Telegram та довіри серед користувачів/-чок полягає зокрема у швидкості новин, лаконічності, можливості відволіктись, низькому споживанні заряду, а також у тому, що месенджером користуються відомі публічні люди — від представників/-ць державних органів до блогерів/-ок. Це спонукає нас вірити в безпечність месенджера, проте всі його зручні, інтуїтивні, прості інструменти мають високу ціну — наші дані, приватну інформацію, і це все може бути використане проти нас, проти України. 

Отже, у 117-му випуску медіаграмотної розсилки ми  
🔹 разом із Центром демократії та верховенства права розповімо про найпопулярніші міфи довкола Telegram і спростуємо їх; 
🔹 з'ясуємо у серії подкастів від журналу «Куншт», як на нас впливає Telegram і чи не треба від нього відмовлятися.

Корисного читання!
У 2023 році команда Центру демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) запустила проєкт «TelegramDetox», мета якого — захистити українців та українок від потенційних небезпек, які можуть виникнути під час використання Telegram.  Ми ознайомимо вас із основною інформацією проєкту, аби допомогти зробити зважений вибір щодо використання платформи.  Ми не можемо агітувати за видалення Telegram, однак хочемо надати поради про те, як безпечно користуватися цією платформою, якщо ви не готові від неї відмовитися. Нагадуємо, що в попередніх випусках розсилки ми вже писали про безпеку ваших даних у месенджерах.

📌 Міф № 1. Telegram не пов’язаний з росією.

Насправді (спростування): 
🔸 Розслідування українських та іноземних журналістів доводять, що Telegram усе ж має тісні зв’язки з росією: фінансування месенджера російськими олігархами, співпраця з російськими спецслужбами, розташування серверів у росії, наявність працівників/-ць у росії.
🔸 У 2018 р. відбулася спроба «заблокувати» Telegram у росії. Федеральна служба безпеки росії (ФСБ) хотіла отримати від Telegram ключі для розшифрування листування користувачів/-ок. Павло Дуров відмовив, і після цього почалася судова тяганина. 16 жовтня 2018 р. суд оштрафував Telegram на 800 тисяч рублів за відмову співпрацювати із ФСБ, почалися спроби блокувати Telegram. 28 червня власник Telegram Павло Дуров погодився надати Роскомнагляду дані, необхідні для реєстрації месенджера. У відомстві погодилися зареєструвати компанію.

У своєму розслідуванні «Співпраця з ФСБ та сервери на росії. Що не так із Telegram?» Назар Токар, засновник і керівник видання Tokar.ua, програміст, адміністратор української Вікіпедії, зазначив, що заступник голови Мінкомзв’язку рф Олексій Волін заявив: «Роскомнагляд і прокуратура вирішили припинити блокування Telegram в росії, оскільки воно технічно неможливе, а сама команда месенджера вже співпрацює з владою».

Що небезпечного несе цей міф? Telegram — частина росполітапарату. Це інструмент для стеження, збору даних, поширення дезінформації та деморалізації населення.

ПОРАДИ:
🔹 Не використовуйте Telegram для комунікації з військовими та волонтерами. У «Методичних рекомендаціях з  використання соцмереж у  Збройних Силах України» радять: «Відмовтеся від використання месенджерів (Telegram) російського виробництва. Прямий доступ до бази даних соціальних сервісів із надзвичайною легкістю дозволяє російським спецслужбам виявити найширший спектр інформації, яку звичайні громадяни/-ки і військовослужбовці/-иці завантажують до соціальних мереж».
🔹 Ознайомтеся з розслідуваннями про небезпеку Telegram:
👉 «Співпраця з ФСБ та сервери на росії | Що не так із Телеграм» Назара Токаря; 
👉 «Що не так із Телеграм» від «Ukraїner»;
👉 «Такий зручний, але небезпечний: неприємна правда про телеграм» від «Детектор медіа» тощо.

📌 Міф № 2. Персональні дані користувачів Telegram захищені, і ніхто не має до них доступу.

Насправді (спростування): 
🔸 Відсутні будь-які інструменти, якими людина може скористатися, щоб перевірити, які саме дані використовує Telegram, кому він їх може передати.
🔸 Публікації з інструкціями про те, як відновити в Telegram стерті повідомлення, ставлять під сумнів факт видалення повідомлень. 
🔸 У відкритих джерелах можна знайти механізм, за допомогою якого можна дізнатися  персональні дані користувачів/-ок. 
🔸 Закритість протоколу шифрування між клієнтом/-кою і сервером є однією з основних проблем: фахівці/-ині з кібербезпеки не можуть перевірити безпечність цього протоколу.

Що небезпечного несе цей міф? Зберігання даних на серверах сприяє поширенню фінансового та банківського фішингу, викраденню персональних даних користувачів/-ок і даних платіжних карток.

ПОРАДИ:
🔹 Не надсилайте в  Telegram свої персональні дані (копії паспортів, дипломів, трудових книжок, інших документів, номери банківських карток, фото документів, адреси, номери телефонів, паролі тощо). 
🔹 Не використовуйте Telegram для конфіденційних розмов.
🔹 Вимкніть у налаштуваннях додатка або ж у смартфоні доступ для Telegram до камери, локації, файлів, мікрофона.  
🔹 Обговоріть із  родиною, друзями та знайомими альтернативні додатки.

📌 Міф № 3.  Telegram-каналам, які повідомляють про вильоти ракет, можна беззаперечно довіряти.

Насправді (спростування):  
🔸 Анонімні канали допомагають ворогу бачити, де наші сили ППО можуть фіксувати повітряні об’єкти, а де — ні. Так противник може вивчити покриття нашого радіолокаційного поля протиповітряної оборони. І це небезпечно, адже дозволяє вдосконалювати маршрути прольоту ворожих об’єктів так, щоб вони обходили наші засоби ППО.
🔸 Анонімні Telegram-канали першочергово створені не для того, щоб принести користь користувачам/-кам. Ці канали є бізнесом. 
🔸 Ці канали не є медіа в розумінні Закону України «Про медіа», тож не зобов’язані дотримуватись законів.

Чим небезпечний цей міф? Поширення неправдивої та неперевіреної інформації, особливо під час війни, розхитує психологічний стан, викликає паніку серед населення та порушення громадського порядку, що грає на руку ворогу.

ПОРАДИ:
🔹 Критично сприймайте інформацію, яку отримуєте, особливо емоційну.  
🔹 Використовуйте офіційні Telegram-канали, які повідомляють про вильоти (наприклад, канал Повітряних сил ЗСУ).
🔹 Не розповсюджуйте чутливу інформацію.
🔹 Зменшіть кількість підписок на анонімні канали.

📌 Міф № 4. У Telegram немає дезінформації.

Насправді (спростування):   
🔸 Telegram не має ефективних правил модерування, які б забезпечили захист учасників/-ць спільнот і запобігли розповсюдженню дезінформації. 
🔸 Одним із  перших кроків росіян після окупації українських територій є створення мережі Telegram-каналів, через які масово поширюється дезінформація та фейк (про це можна почитати у дослідженнях VoxCheck і Інституту масової інформації).

Чим небезпечний цей міф? Наслідками отримання новин у Telegram може бути систематичне споживання дезінформації, фейків, ІПСО. Як результат — панічні настрої в суспільстві, втрата довіри до уряду, ЗСУ, розпалювання ворожнечі, загроза національній безпеці, обороноздатності та зневіра в перемозі.

ПОРАДИ:
🔹 Повідомляйте про випадки дезінформації кіберполіції.  
🔹 Використовуйте офіційні Telegram-канали.
🔹 Підвищуйте рівень власних знань із медіаграмотності: ознайомтеся з дослідженнями про поширення в Україні дезінформації через Telegram-канали, щоб бути обізнаними щодо дезінформаційних наративів.

📌 Міф № 5. Telegram має ефективні правила модерування контенту.

Насправді (спростування):   
🔸 Умови використання Telegram (вони ж правила поведінки на платформі) доволі стислі, їх усього чотири.
🔸 Засновники/-ці посилаються на свободу слова та виступають проти «зарегульованості». Утім, відсутність регулювання поведінки користувачів/-ок на такій глобальній платформі не допустиме.
🔸 Довіра може бути лише тоді, коли є прозорість і чесність у звітах (transparency reports), щоб поінформувати користувачів/-ок про те, як упроваджують стандарти, як компанія відповідає на запити даних і захищає інтелектуальну власність. Для України, Естонії, Австрії та США замість звіту читаємо повідомлення: «Звіту немає, але ми обов’язково його колись опублікуємо».

Чим небезпечний цей міф? Відсутність ефективного модерування спричиняє відсутність безпеки, розповсюдження порнографії, продаж зброї, торгівлю людьми, клонування платіжних карток, збут підроблених банкнот і торгівлю органами тощо, продаж персональних даних.

ПОРАДИ:
🔹 Не рекомендуємо використовувати телеграм дітям!
🔹 Вивчайте рекомендації для батьків щодо використання соцмереж і месенджерів як основних джерел інформації про війну для дітей.
🔹 Якщо ваша дитина присутня в Telegram, оцінюйте ризики і створіть максимально безпечний простір для себе та вашої дитини (вимкніть геолокацію, видаліть видиму персональну інформацію). 
🔹 Повідомляйте кіберполіції про канали, які здійснюють, на вашу думку, злочинну діяльність.

📌 Міф № 6. Telegram — безпечний майданчик для поширення авторського контенту.

Насправді (спростування):    
🔸 Відсутність правил поширення та використання авторського контенту та інструментів для захисту авторських прав створює в Telegram сприятливий клімат для процвітання піратства. Відсутність правил споживання авторського контенту загрожує їх порушенню, адже не існує жодного механізму, як автори можуть захистити себе та свої твори.

Чим небезпечний цей міф? Автори/-ки творів не мають ефективних інструментів для захисту від неправомірного поширення.

ПОРАДИ:
🔹 Вибирайте більш безпечні платформи (Facebook, YouTube, TikTok), які мають інструменти захисту ваших прав і  детально пояснюють, що вважається порушенням, для поширення авторського контенту 
🔹 Повідомляйте про випадки порушення авторських прав.
🔹 Користуйтеся лише легальними сервісами, які надають вам доступ до авторських творів і сплачують винагороду авторам.  

Корисні покликання:
👉 Сайт Центру демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ)
Колеги й колегині, 
продовжуємо дізнаватися більше про специфіку роботи Telegram та небезпеки, які він у собі акумулює, разом із новим сезоном подкасту від науково-популярного журналу «Куншт» «Пост правди: Що робити з Telegram в Україні?».   

В анонсі до подкасту його автори/-ки зазначають, що сьогодні в Telegram понад 700 мільйонів активних користувачів/-ок, а в червні 2022 р. месенджер відзвітував, що належить до п’яти найбільш завантажуваних застосунків у світі. Він є найпопулярнішим джерелом новин в Україні. А ще — джерелом інформації про війну росії проти України для іноземців/-ок. Водночас це месенджер, який заснували росіяни. Вони керують сервісом досі, і їхні зв’язки з російською владою та джерела фінансування — під питанням. У телеграмі українці/-ки споживають не лише новини, а й безліч дезінформації. Як це на нас впливає і чи треба відмовлятися від Telegram? 
Слухати новий сезон подкасту

пʼятниця, 24 травня 2024 р.

Творчий доробок слухачів тематичних курсів вчителів біології

 Шановні колеги, пропонуємо Вам творчий доробок слухачів курсів - моделі уроків у 7 класі, створені за вимогами концепції НУШ та модельною навчальною програмою «Біологія. 7–9 класи» для закладів загальної середньої освіти (авт. Балан П. Г., Кулініч О. М., Юрченко Л. П. ).







Тематичні курси вчителів біології

З 20 травня по 23 травня 2024 року відбулося підвищення кваліфікації вчителів біології за програмою тематичного курсу «Особливості сучасного уроку біології в контексті НУШ: вимоги та принципи організації». 

Тематичні курси – це можливість поглибити і розширити знання, вдосконалити уміння, плідно і результативно попрацювати в команді, відчути підтримку колег і колежанок, покреативити та створити новий освітній продукт – модель сучасного уроку біології для 7 класу в контексті НУШ.